Lumea plantelor

Versiunea integrala: Aloysia citrodora
In acest moment vizualizezi o versiune simplificata a continutului. Vezi versiunea integrala cu formatarea adecvata.
stiu doar numele in latina :Aloysia citrodora .Imi poate spune cineva cum se inmulteste?Eu am incercat dar nu are rezultate.Am taiat din varf o bucata am lasat-o in apa de cca 3 sapt.nici nu traieste si nici nu moare
Inmultirea se poate face prin butasi. Se taie dintr-un varf o portiune care sa cuprinda cel putin 3 perechi de frunze.Taietura se face imediat sub a 3-a pereche la 5mm distanta. Se pregateste un amestec de turba cu nisip in proportii egale care se umezeste foarte bine cu apa si se pune intr-un recipient din plastic netransparent care sa aiba gauri de drenaj,cat mai multe (un pahar de unica folosinta).
Se indeparteaza ultima pereche de frunze, fara sa se raneasca tulpina si se infige pana la a 2-a pereche de frunze in paharul cu turba(ideal ar fi sa se puna 2 - 3 butasi in acelasi timp), dupa care turba se preseaza bine ca sa se lipeasca de tulpina. Se pune intr-un loc cald(21-25 grade) si cu lumina multa dar fara soare(sa nu bata soarele niciodata pe butasi). In prima saptamana se pulverizeaza dimineata cu apa in fiecare zi, dupa care substratul se mentine in permanenta umed.
Fiind un arbust, are nevoie cam de 2-3 luni pentru inradacinare(posibil mai devreme in conditii ideale).Verificati existenta radacinilor pe peretii paharului(se apasa usor paharul pe toate partile si se extrage cu grija substratul-prima data dupa aprox 4 saptamani). Succes!
Astazi am sa incerc sa-l plantez .am sa va tin la curent cu evolutia.Tot azi am sa incerc sa schimb locul lacramioarelor ca nu le place unde stau acum (am sa le mut la umbra si pamant mai nisipos) sper sa nu fie prea tarziu.
din pacate nu arezistat planta ,am mai incercat cu inca 2 si s-au uscat....
Cam repede, dupa doar doua saptamani s-au uscat. Pot fi trei cauze:
1.Planta de la care prelevati lastarii nu e sanatoasa;
2.Nu ati mentinut un regim ridicat de umiditate in prima saptamana;
3.Substratul pe care l-ati folosit pt inradacinare a fost alterat cu spori de botrytis sau phytium;
Mai incercati odata mai in toamna, cand se mai duc caldurile(octombrie). Sterilizati substratul prin expunere timp de 30 minute la temperatura peste 100 grade(in cuptorul aragazului), dupa care-l raciti intr-un recipient inchis(oala cu capac). Pregatiti si solutii fungicide pentru prima saptamana impotriva botrytis-ului in special( 2 pulverizari la interval de 3 zile). Solutia extrema, cautati hormoni de inradacinare pentru plante lemnoase, pana atunci. Perseverenta este cheia!!!
URL de referinta