|
Kumquat - intrebari
|
|
|
|||
|
|||
|
Kumquat - intrebari
Hello,
Recent am cumparat un copacel Kumquat pe care l-am pus in sufragerie langa geam/fereastra (le place lumina). Intrebarea mea este: - Cat de des se uda? - Vreau sa ii schimb pamantul. Cand este indicat si ce tip de pamant sa pun (ce pH sa aiba)? Solutii (aditionale) pentru o mai buna crestere exista? Daca da, care ai fi acestea? - La un moment dat mi-a dat cateva frunze noi insa cam atat. Niste link-uri unde pot gasi mai multe informatii stiti? |
|||
|
|
|||
|
|||
|
RE: Kumquat - intrebari
Kumquat-ul este din familia citricelor. Ca sa produca si fructe trebuie altoit(daca nu este deja). Udarea trbuie facuta cu atentie si numai de jos in sus(adica din tavita). Nu se recomanda schimbarea ghiveciului daca planta este inca mica.
Daca totusi vrei sa-l schimbi se recomanda substrat cu un ph 5,5 -6,5(adica acid), sterilizat si pe cat posibil alcatuit din turba in procent cat mai mare. Acestor copacei le merge mai bine daca substratul este mai uscat decat mai umed. Pot apare daunatori (afide, cosenile) care se trateaza cu insecticide specifice(Mospilan,Confidor). Incearca sa-i dai un ingrasamant special pentru citrice(se gaseste la Bricostore sau Carrefour), daca spui ca nu au mai aparut frunze noi. Cam asta ar fi pentru inceput... Producator de flori http://www.florissim.ro |
|||
|
|
|||
|
|||
|
Pentru inceput e perfect! Merci pentru raspunsuri. Altele:
- E foarte posibil sa fie deja altoit. (o poza aici: http://www.facebook.com/album.php?aid=17...614dcacd49 ) - Pana acum il udam de jos in sus. O sa il ud de jos in sus. Intrebare: Sa schimb farfuria si sa iau una mai adanca? Cam cat de des (cati "mililitri" sa pun pe zi/saptamana)? - Am sa cumpar niste ingrasamant pentru citrice daca e necesar dar prefer sa il cresc cat mai "natural"... - Ai idee cam ce varsta are copacelul meu? |
|||
|
|
|||
|
|||
|
Daca are deja fructe este clar ca e altoit! Pentru udare, substratul trebuie sa fie uscat la suprafata inainte de udare(excesul de umiditate il va distruge) pentru siguranta, verificati greutatea ghiveciului inainte de udare(un ghiveci greu e semn ca are apa suficienta).
Se pune apa un farfurie si se completeaza timp de 30 de minute, dupa care, ceea ce nu a absorbit se arunca. Aceasta udare ar trebui sa fie suficienta pentru o saptamana daca planta se afla la interior(temp <25 grade). Copacelul pare sa aiba 3-4 ani. Cresterea cat mai "naturala in conditii "artificiale" adica in interiorul apartamentului nu e posibila(mai ales pentru fructificare). Stress-ul provocat de cresterea in conditii de ghiveci si de interior trebuie compensata cu un aport de fertilizatori si microelemente. Ghiveciul pare ok, eu nu l-as schimba! Producator de flori http://www.florissim.ro |
|||
|
|
|||
|
|||
|
Intrebari noi:
- Pot sa sterg frunzele de praf cu o carpa/laveta umeda saptamanal? sunt pline de praf pentru ca pomisorul sta in balcon... - Au aparut "paduchi" mici albi si nu stiu cum sa scap de ele. Idei? - Daca e foarte cald afara, in balcon, sa il mut in casa? - Pot sa il ud si cand soarele este sus (in amiaza)? - Unele frunze sunt "arse" si nu stiu ce sa ii fac. Sa fie de la faptul ca am stropit pe frunze cu ingrasamant pentru citrice "AGRO"? |
|||
|
|
|||
|
|||
|
-Da, se pot sterge cu o laveta umeda chiar zilnic
, puteti chiar sa adaugati cateva picaturi de sapun lichid la 1L de apa pentru a evita atacul insectelor.-Afidele sunt cei mai populari daunatori, ele dispar la 2-3 pulverizari cu Mospilan(vezi magazin fitosanitare) la interval de 3-4 zile. -Daca e cald nu e o problema, sa nu bata soarele direct pe el! Mariti regimul de apa daca e foarte cald dar nu exagerati(poate apare "fierberea"-caldura va inginge exagerat apa din substrat ducand la distrugerea radacinilor). Evitati udarea in cursul zilei, preferabil dimineata devreme! Frunzele sunt arse fie de soare(daca bate direct pe el) fie din cauza schimbarii bruste a regimului de lumina(adus de la interior la exterior). Cea de-a doua cauza se va rezolva de la sine, dupa o perioada de 2-3 saptamani. Producator de flori http://www.florissim.ro |
|||
|
|

PlantPedia.ro
Cauta
Lista Membrii
Calendar
Ajutor

, puteti chiar sa adaugati cateva picaturi de sapun lichid la 1L de apa pentru a evita atacul insectelor.